Skip to main content

Brielle: Feestelijke opening herdenkingsjaar 1572 met bezoek koning

Gepubliceerd op: maandag 28 maart 2022 | 10:52

Brielle liep in de middag van 24 maart uit voor de komst van koning Willem-Alexander. Hij bracht een bezoek aan de stad voor de landelijke én Brielse opening van het herdenkingsjaar 1572. De koning onthulde onder andere een gedenksteen over Brielle in de Sint-Catharijnekerk.

Na te zijn verwelkomd in de stad, onthulde de koning samen met de burgemeester de gedenksteen ‘Brielle 450 jaar Eersteling der Vrijheid’. Deze gaat een prominente plek krijgen bij het 1 april monument in de stad. Ook kreeg de vorst van voorzitter Jos Wienen van het Samenwerkingsverband 1572-gemeenten het eerste exemplaar aangeboden van het boek Willem van Oranje in brieven. De Opstand in 1572.

Eerste vrije stad
In het herdenkingsjaar wordt de inname van Den Briel herdacht, dat is dit jaar 450 jaar geleden. Op 1 april 1572 veroverden opstandelingen Den Briel. Daarmee werd de basis gelegd voor een onafhankelijk Nederland, dat tot dan toe deel uitmaakte van het grote Spaanse Rijk. Brielle was daarmee de eerste, vrije stad in Nederland. Het was ook een belangrijk kantelpunt in de Tachtigjarige Oorlog.